Tips Elak Stres Selepas Bersalin

on 17 July 2014

Tekanan perasaan atau stres adalah satu masalah yg sering dialami ibu-ibu selepas bersalin. Ini disebabkan oleh pelbagai faktor seperti kepenatan tubuh dan mental, tidak bersedia menangani anak kecil dan sebagainya. Oleh itu, anda harus ada jalan mengatasinya dengan cara efektif agar tidak mengganggu anda ketika berpantang dan menguruskan anak.


1) Makan makanan sihat

Tubuh anda memerlukan nutrisi yg tinggi terutamanya apabila menyusukan bayi. Anda harus bijak mengambil makanan sihat dan seimbang. Selain dapat memenuhi nutrisi yg diperlukan, makanan ini juga akan membantu anda pulih dari sakit ketika melahirkan dengan lebih cepat.

2) Bersenam

Senaman selepas melahirkan anak juga penting. Ia membantu anda menurunkan berat badan yg selalu menjadi penyebab utama anda stres selepas bersalin. Senaman juga dapat membantu menyeimbangkan hormon anda. Namun, tidak digalakkan membuat senaman berat, bimbang luka dari melahirkan belum pulih sepenuhnya.

3) Cukup tidur

Tidur yg cukup adalah kunci mengurus stres setelah melahirkan. Mungkin sukar untuk anda tidur secukupnya terutamanya ketika malam hari. Cara yg terbaik, ketika bayi tidur, ambillah kesempatan untuk tidur sekali.

4) Relaks

Relaks atau bersantai dapat membantu anda dalam mengurangkan stres setelah melahirkan anak. Menghabiskan waktu dengan buah hati adalah salah satu cara untuk bersantai.

5) Berzikir

Zikir dengan menyebut nama Allah adalah cara tepat untuk menenangkan fikiran. Kembali mengingati siapa yg mencipta diri, pasti dapat memberi kepuasan dan ketenangan yg anda inginkan selama ini.

6) Memanjakan diri

Hanya sebilangan kecil wanita yg menyedari betapa pentingnya memanjakan diri selepas melahirkan. Terutamanya apabila sibuk mengurus buah hati yg menjadi fokus utama. Namun, tidak salah apabila sesekali memanjakan diri seperti mengurut atau ke spa untuk mencantikkan diri. Hal ini akan meningkatkan keyakinan diri anda dan seterusnya membantu mengatasi stres.


Dapatkan vitamin Shaklee untuk mengatasi stres anda sekarang!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=77d186b29f493dcc23d67842d66e75e4

Ingin mencuba Vitamin Shaklee? Hubungi saya untuk konsultasi percuma!


Shafini Zain
Shaklee Independent Distributor [ID: 881194]
SMS/Whatsapp: 017- 915 1121

Tips & Panduan Memberi Makanan Pejal Buat Bayi

on 16 July 2014

Ibu-ibu disarankan beri makanan pejal kepada bayi yang berusia 6 bulan. Ini kerana pada usia 6 bulan, sistem pencernaan bayi sudah bersedia untuk menerima makanan selain susu ibu atau formula.

Memberi makan sebelum usia tersebut dikhuatiri akan menimbulkan risiko anak alergi, gangguan pencernaan, kembung dan sembelit!


Berikut adalah tips dan panduan ketika memberi makanan pejal kepada bayi anda:

1) 4 hari percubaan

Perkenalkan bayi dengan makanan baru dalam tempoh 4 hari. Ia memberi peluang kepada bayi untuk menyesuaikan diri dengan makanan baru. Selain itu, ia membolehkan ibu-ibu memantau reaksi tubuhnya terhadap makanan yg pertama kali dicuba.

2) Beri finger food pada usia yg tepat (6 bulan dan ke atas)

Jika bayi mula mengambil benda menggunakan jarinya, itu bermakna anda sudah boleh memberi bayi finger food. Finger food adalah makanan bersaiz kecil yg mudah diambil dan dimasukkan ke dalam mulut.

3) Buat puri sendiri

Membuat puri sendiri lebih baik kerana bahan yg segar, berkualiti dan lebih menjimatkan! Namun, tidak ada salahnya memberi bayi anda makanan yg dibeli, cuma anda perlu lebih teliti ketika memilih makanan tersebut. Makanan tersebut perlu dipastikan tidak mempunyai bahan perasa.

4) Perkenalkan sayur dahulu

Sama ada anda mahu memperkenalkan sayur atau buah terlebih dahulu, terpulang pada anda. Jika anda ingin memperkenalkan sayur, dapatkan sayur yg manis dahulu seperti kentang, labu atau lobak. Apabila memberikan makanan baru kepada bayi, anda perlu bersabar kerana bayi memerlukan 15 hingga 20 kali percubaan sebelum menerima makanan tersebut.

5) Awas makanan alergi

Perkenalkan telur, ikan dan mentega kacang ketika usia bayi setahun. Ketiga-tiga makanan ini merupakan pencetus alergi kepada bayi. Namun menurut Akademi Pediatrik Amerika, tidak ada bukti gangguan jika dalam keluarga tidak mempunyai sejarah alergi makanan.

6) Sediakan bubur

Sejak dahulu, bubur beras menjadi pilihan utama makanan pertama bayi. Ini kerana ia tidak berisiko kepada alergi.

7) Tentukan waktu makan

Pada awal kehidupan, bayi menentukan waktu dia harus menyusu. Ini bermanfaat kepada si kecil untuk mengetahui rasa lapar dan kenyang. Namun apabila bayi berusia 6 bulan ke atas, giliran anda yg mengendalikan jadual makannya!

Selamat mencuba!

Dapatkan vitamin buat si manja anda sekarang!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=618b8f8031405754a8c4219c1b8c905e

Ingin mencuba Vitamin Shaklee? Hubungi saya untuk konsultasi percuma!


Shafini Zain
Shaklee Independent Distributor [ID: 881194]
SMS/Whatsapp: 017- 915 1121

Makan Jeruk Penyebab Gastrik?

Mesti ramai yg suka makan jeruk kan? Terutamanya di kalangan wanita-wanita hamil. Alasan mengidam selalu digunakan sebagai penyedap hati.


Namun tahukah anda, kesan dari amalan memakan jeruk ini?

Jeruk mempelam, mangga, kelubi, salak dan sebagainya merangsang deria rasa masam di lidah. Pengilang menggunakan bahan pengawet supaya jeruk tahan lama. Sama ada ia memberi kesan negatif atau tidak, bergantung pada jenis pengawet yg digunakan.

Ketika ini terdapat pengawet gred makanan seperti sodium benzoate, potassium sorbate dan ia kurang mengganggu kesihatan.

Jika anda gemar akan jeruk, beralihlah  kepada buah-buahan segar seperti nenas, jambu dan lain-lain, daripada makan makanan yg ditambah garam, cuka atau kicap. Buah-buahan segar lebih berkhasiat daripada jeruk semata-mata.

Makanan masam seperti jeruk ini, sebaiknya dimakan selepas anda makan sesuatu di waktu pagi. Jangan makan ketika perut kosong kerana badan secara semulajadi akan mengeluarkan asid dalam perut.

Jika anda masukkan makanan berasid, asid perut anda akan bertambah. Ia akan merosakkan lapisan dalam perut. Bila ini berlaku, anda boleh mendapat penyakit gastrik. Serangan gastrik akan menyebabkan perut anda selalu berasa sakit dan pedih.

Banyak memakan jeruk juga boleh membawa kepada masalah pedih ulu hati. Jika rasa pedih, kurangkan atau jangan makan jeruk terlalu banyak!

Sumber: Majalah Mingguan Wanita


Anda ada masalah gastrik? Dapatkan ESP Shaklee hari ini!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b06adb3b28dfa2c9ac6234ee77e09f39



Cara Merawat Bell's Palsy Tanpa Ubat Doktor!

on 04 July 2014

Pada entri yang lepas, saya ada menulis kronologi tentang pengalaman saya berdepan dengan penyakit Bell's Palsy. Boleh baca Pengalaman Berdepan Dengan Penyakit Bell's Palsy.

Bagaimana kami merawat penyakit suami saya tanpa ubat doktor? Macam mustahil kan? Ya, tapi itulah yg kami lakukan.

Di sini saya titipkan sedikit sebanyak tips dan cara merawat penyakit Bell's Palsy:

1. Tuam bahagian yg terlibat:

Saya gunakan batu sungai yg kecil, panaskan di atas api, kemudian tuam bahagian muka suami dua kali sehari.

2. Elakkan tidur di bawah kipas yg laju atau aircond yg terlalu sejuk.

3. Kurangkan minum minuman sejuk atau berais.

4. Lakukan akupuntur (yg ni tak sempat nak buat, dah baik dulu).

5. Amalkan senaman muka.

Antara senaman untuk pesakit Bell's Palsy. Boleh search di Youtube untuk lebih lanjut.

6. Ambil suplemen Vivix Shaklee:

Suami saya mula ambil Vivix Shaklee pada minggu kedua selepas diserang Bell's Palsy. Selepas 2 atau 3 hari, dah nampak perubahan yg sangat ketara. Sehinggalah beliau bebas sepenuhnya dari penyakit Bell's Palsy pada minggu ketiga sehinggalah sekarang. Alhamdulillah.


Dapatkan Vivix Shaklee secara online sekarang!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=2b346a0aa375a07f5a90a344a61416c4


Beli 2 BOTOL Vivix Shaklee dan dapatkan KEAHLIAN PERCUMA!


Ingin mencuba Vitamin Shaklee? Hubungi saya untuk konsultasi percuma!


Shafini Zain
Shaklee Independent Distributor [ID: 881194]
SMS/Whatsapp: 017- 915 1121 


Pengalaman Berdepan Dengan Penyakit Bell's Palsy

on 23 June 2014

Bell's Palsy? Nama ini begitu asing dalam kamus hidup kami suami isteri. Sehinggalah suatu hari, saya dan suami berdepan dengan penyakit yang begitu asing ini.

Petang 4 Jun 2014, suami saya melakukan rutin hariannya iaitu bermain bola sepak. Bila balik dari bermain bola, beliau mengadu yg bahagian muka kirinya disiku dengan agak kuat ketika bermain. Saya tidak begitu risau kerana menyangka ia adalah perkara yg biasa berlaku ketika bermain bola.

Keesokan harinya, 5 Jun 2014, suami memberitahu yg telinga nya sakit, malah lidahnya kebas dan kurang rasa ketika makan. Saya masih bersangka baik. Mungkin kerana disiku semalam. Nanti baiklah tu.

Dan pada 6 Jun 2014, suami mengatakan yg sebelah muka kirinya terasa membengkak, perit dan pedih. Malah matanya rasa kering serta kerap mengeluarkan air mata. Hati dah rasa kurang sedap. Mesti ada sesuatu yg tak kena kerana sakit yg berturutan bermula dari telinga, lidah, mata!

Malam tu dah tak boleh tidur. Google sana, google sini. Sampai la terjumpa simptom-simptom yg sama dengan suami saya. Bell's Palsy!


Dan pada hari Sabtu, 7 Jun 2014, simptom-simptom Bell's Palsy semakin teruk. Mata suami tak boleh ditutup rapat ketika tidur, mulut dah tak dapat bersiul. Kalau suami cuba muncungkan mulut, bentuk mulut dah tak jadi bulat. Dah macam herot sikit. Kening pun dah tak dapat berkerut. Huhu. Tapi yang kelakarnya, hidung pun tak dapat kembang! Hehe.

Ahadnya, kami baru tergerak hati untuk ke klinik. Dan doktor di klinik tu mengesyorkan untuk pergi ke klinik kesihatan keesokan harinya. Beliau hanya memberi Paracetamol dan ubat kurang bengkak je! Tapi suami tak makan pun ubat tu. Saya bagi vitamin-vitamin Shaklee. Nanti saya akan kongsi vitamin-vitamin yg saya bagi next entry ye!

Hari Isnin, 9 Jun 2014, kami ke Klinik Kesihatan Jenjarom. Doktor mengesahkan yg suami diserang penyakit Bell's Palsy tahap sederhana, yg mana keseluruhan sisi kiri terjejas!

Menurut doktor tersebut, penyakit Bell's Palsy ini terdiri dari tahap ringan, sederhana dan berat. Kalau ringan, penyakit ini hanya menyerang sama ada mata atau mulut atau hidung je. Manakala sederhana, ia menyerang seluruh sisi muka, tetapi masih ada sedikit pergerakan. Tahap berat, seluruh sisi muka dah tak dapat bergerak!

Doktor menyatakan yg ia mungkin mengambil masa berbulan hingga tahun untuk pulih sepenuhnya. Ubat yg berasaskan steroid selalunya akan diberi untuk pesakit Bell's Palsy dan negatifnya, ia dapat menaikkan berat badan! Malah ada beberapa lagi side effect yg tak berapa elok bila ambil ubat ini.
Kena pakai eye patch bila nak tidur.
Surat rujukan dibuat dan suami diarahkan untuk ke Hospital Serdang untuk berjumpa pakar di sana. Tapi sampai ke saat ini, suami tak pergi pun berjumpa dengan doktor pakar disebabkan tarikh menunggu yg lama. Alhamdulillah, dengan izin Allah, dengan mengamalkan suplemen Shaklee, penyakit Bell's Palsy suami saya hampir sembuh tanpa ubat doktor!

Apa Itu Penyakit Bell's Palsy?

on 22 June 2014

Suatu petang sekitar penghujung tahun lalu, Azman Anas, 49, tiba-tiba terasa sebahagian mukanya kebas. Keadaan itu berterusan hingga ke malam. Namun disebabkan tiada perkara serius yang berlaku pada wajahnya, lelaki itu tidak menghiraukan.

Sehingga dia bangun keesokan paginya, alangkah terkejut Azman apabila mendapati kelainan pada sebelah wajahnya.

“Saya terperanjat apabila bangun mendapati wajah sebelah kiri seperti terjatuh. Bibir terjuih, begitu juga dengan pipi dan mata pula sukar dikerdip atau ditutup rapat,” kata beliau.

Risau dengan apa yang berlaku, tanpa berlengah dia terus berjumpa doktor pada pagi itu juga. Setahu Azman, sebelum ini dia tidak mempunyai sebarang penyakit sama ada tekanan darah tinggi mahu pun diabetes. Dia mula menyangka itu mungkin petanda serangan penyakit tersebut.

Mungkin kurang terdedah dengan keadaan sebegitu, doktor yang beliau temui terus merujuk kepada pakar saraf kerana menyangka ia petanda serangan strok.

Azman agak kesal kerana doktor tersebut tidak menjalankan sebarang ujian untuk mengesahkan jenis penyakit sebaliknya terus merujuk kepada pakar.

“Mungkin benda sudah hendak jadi, pakar pula bercuti ketika itu menyebabkan kes saya tertangguh hingga hampir dua minggu. Dalam pada menanti keputusan, saya mencuba pelbagai jenis rawatan alternatif dan kemudian barulah saya disahkan mengalami Bell’'s Palsy,” katanya.

Sebelum disahkan mengalami penyakit itu, salah seorang saudaranya yang merupakan doktor merasakan beliau mengalami Bell'’s Palsy.

Sehari selepas mukanya menjadi herot dia terus menjalani rawatan bekam kerana merasakan ia berkaitan dengan saraf. Namun dia tidak mampu bertahan dengan rawatan tersebut yang katanya sangat menyakitkan. Dia juga menganggap itu antara kesilapan besar menyebabkan tempoh pemulihan menjadi lebih sukar.


Baginya, pengamal bekam mungkin kurang pengalaman dan pengetahuan menyebabkan keadaan bertambah teruk. Disebabkan ingin cepat sembuh dia mengikuti saranan demi saranan namun semuanya hanya memburukkan keadaan. Dalam pada itu, dia terus mengambil steroid yang diberi doktor namun dia mengalami sakit di bahagian perut yang teruk.

“Saya tidak ada pilihan, terpaksa juga meneruskan pengambilan steroid kerana ia menunjukkan sedikit peningkatan,” katanya.

Dalam masa yang sama, Azman turut menjalani fisioterapi. Terapi menggunakan kuasa elektrik itu katanya walaupun secara perlahan, namun menunjukkan peningkatan.

“Saya nasihatkan kepada mereka yang mengalami, jangan berlengah mendapatkan rawatan dan jangan cepat terpengaruh dengan pendekatan alternatif kerana ia belum tentu menyembuhkan,” katanya.

Apa itu Bell’'s Palsy?

Menurut, Dr. Loganathan, Bell’s palsy adalah satu penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak VII (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.


Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kelumpuhan muka contohnya ketumbuhan otak, strok dan penyakit Lyme. Namun jika tiada sebab dan berlaku kelumpuhan, maka ia dipanggil Bell’'s Palsy,” katanya.

Menceritakan lebih lanjut katanya, pesakit yang mengalami strok biasanya mengakibatkan bukan sahaja kelumpuhan pada wajah malah tangan dan beberapa anggota badan yang lain turut terjejas. Berbeza dengan Bell’s palsy di mana pesakitnya hanya mengalami lumpuh muka yang bukan berpunca daripada tekanan darah tinggi, diabetes atau sebagainya.

Menurut beliau, nama Bell’s palsy diberi sempena pakar anatomi Scotland Charles Bell yang pertama kali menggambarkan keadaan tersebut sebagai penyakit mononeuropati akut (penyakit yang melibatkan satu saraf).

Biasanya, ia berlaku secara tiba-tiba secara separa namun dalam kes tertentu (peratusan rendah) ia boleh melibatkan kelumpuhan kedua-dua belah muka.

Jelasnya, punca yang kurang dikenalpasti mungkin disebabkan radang akibat jangkitan viral seperti herpes yang menyebabkan saraf muka menjadi bengkak. Saraf tersebut, katanya, bergerak melalui tengkorak dalam saluran tulang kecil di bawah telinga.

Disebabkan ia membengkak dan mampat dalam saluran tulang yang sempit, dipercayai keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan atau perencatan pada saraf tersebut.

“Namun itu hanya sebahagian daripada punca yang dikenalpasti kerana punca sebenar tidak diketahui,” katanya.

Selain itu kata beliau, beberapa punca mungkin mempunyai kaitan dengan serangan Bell’'s Palsy seperti trauma, faktor sekeliling, emosi dan metabolik tidak stabil.

Simptom Dan Petanda

Dr. Loganathan berkata, Bell'’s Palsy dikenalpasti melalui bentuk muka seakan jatuh sebelah. Kegagalan saraf VII berfungsi menyebabkan mata pesakit tidak boleh dikerdip dan tutup, senyuman dan pergerakan bibir terganggu, lidah mengeras, kening juga seperti berkerut dan terangkat, air liur meleleh dan hidung seakan terjatuh pada bahagian yang terjejas.

Kata beliau, sesetengah pesakit boleh merasai kelainan pada wajahnya beberapa hari sebelum diserang Bell’s palsy seperti rasa kebas, sakit bahagian telinga dan rasa kelainan pada lidah.

Perkara tersebut, katanya, diberitahu oleh pesakit yang pernah mengalami serangan penyakit itu dan ia berulang berkali-kali.

“Ada pesakit yang mengalaminya lebih daripada tiga kali walaupun keadaan wajahnya sudah kembali seperti normal,” kata beliau.

Biasanya, kata Dr. Loganathan, Bell’s palsy menyerang secara random di kalangan mereka yang berusia, wanita selepas bersalin atau ketika kedatangan haid, remaja dan mereka yang mengalami stres. Malah, katanya, ada juga kes yang berlaku di kalangan kanak-kanak namun peratusannya sangat rendah.

“Serangan boleh dikelaskan kepada gred tertentu daripada sederhana hingga teruk dan segelintir mengalami kelumpuhan kedua-dua belah bahagian (hanya satu peratus),” kata beliau.

Rawatan

Menurut Dr. Loganathan, hampir 50 peratus pesakit boleh pulih dalam masa dua hingga tiga minggu malah ada yang menunjukkan pemulihan dalam tempoh 10 hari tanpa sebarang rawatan khusus.

“Sementara itu, 35 hingga 40 peratus mengambil masa lebih kurang setahun untuk pulih dan hanya lima peratus yang tidak pulih sepenuhnya di mana wajah mereka kekal menunjukkan mengalami Bell'’s Palsy,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai rawatan yang diberi kata beliau, doktor biasanya akan memberi pesakit ubat makan steroid (kortikosteroid) dengan dos yang tinggi pada peringkat awal serangan selama dua minggu. Ia akan berkurangan sehinggalah pesakit menunjukkan peningkatan.

Sesetengah pesakit mungkin tidak memerlukan rawatan khusus bergantung kepada tahap yang dilaluinya.

“Pesakit yang menunjukkan kelumpuhan menyeluruh, terutama melalui petunjuk mata dan mulut tidak boleh ditutup pada bahagian terjejas, dirawat dengan pembedahan khas,” katanya.

Beliau menasihatkan pesakit mendapatkan rawatan awal dalam masa 48 jam selepas serangan berlaku bagi memudahkan proses pemulihan.

Bagi masalah yang dikenalpasti berpunca daripada radang, doktor akan memberi antiviral berserta steroid. Namun dalam kebanyakan kes yang berlaku, steroid dilihat lebih berkesan berbanding antiviral, kata Dr. Loganathan.

Beliau turut menyarankan pesakit melindungi mata mereka daripada terdedah dengan memakai pelindung dan menitis ubat cecair bagi mengelak mata menjadi kering akibat kesukaran mengerdip mata.

Rawatan fisioterapi kadangkala diberi kepada pesakit bagi membantu menguatkan otot terjejas dan sebagai stimulasi kepada saraf yang terlibat. Jenis-jenis fisioterapi yang biasa diberi kata beliau adalah urutan muka, senaman otot muka dan stimulasi elektrik. Namun katanya berdasarkan daripada kajian, fisioterapi tidak membantu sepenuhnya.

Pembedahan

Bagi masalah Bell’s palsy yang berlanjutan, pembedahan memperbetulkan saraf muka mungkin membantu. Pelbagai teknik pembedahan dikenalpasti membantu masalah ini. Antaranya pembedahan memperbetulkan tulang yang terjejasPembedahan mengembalikan senyuman (smile surgery) antara prosedur yang dijalankan bagi mengembalikan wajah pesakit.

Rawatan Alternatif

“Sebenarnya belum ada satu kajian khusus yang dijalankan bagi membuktikan sama ada rawatan alternatif seperti akupuntur berkesan dalam merawat masalah Bell’'s Palsy,” kata beliau.

Namun Dr. Loganathan tidak menghalang seandainya pesakit ingin mencuba kerana mungkin ia satu rangsangan yang baik untuk saraf, namun keberkesanannya belum terbukti secara saintifik. Walaubagaimanapun sekali pun ingin mencuba rawatan alternatif, beliau tetap menyarankan pesakit agar meneruskan rawatan steroid kerana ia terbukti dan diyakini dalam merawat masalah Bell’'s Palsy.

Credit

Promosi Shaklee Jun 2014 : Vitamin E Complex

on 21 June 2014

Promosi Shaklee untuk bulan Jun 2014, Vitamin E Complex!


Nak tau apa istimewanya Vitamin E?

Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.

Setiap kapsul gel lembut memberikan:
• 400IU vitamin E semulajadi, 10mcg selenium dan grape seed extract.
• Membantu dalam memelihara kesihatan baik.

Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.

Khasiat Vitamin E Complex Shaklee:

1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat. Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walaubagaimanapun, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah saraf belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.

Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E. 


Ingin mencuba Vitamin Shaklee? Hubungi saya untuk konsultasi percuma!

Shafini Zain
Shaklee Independent Distributor [ID: 881194]
SMS/Whatsapp: 017- 915 1121 

Cara Mudah & Pantas Beli Produk Shaklee Secara Online

on 12 May 2014

Anda seorang pengguna tegar produk Shaklee? Tahukah anda, produk-produk Shaklee kini boleh dibeli secara online melalui website Shaklee. Anda boleh gunakan kad debit atau kredit anda apabila anda melakukan pembelian secara online ini.

Malah, anda dapat mengumpul mata (point) apabila melakukan belian melalui Shaklee. Sekiranya, mata terkumpul anda adalah 150 UV (lebih kurang RM450 belian), anda layak menerima cash bonus / cash rebate! Menarik kan?

Wah! Makin mudahlah nak beli produk Shaklee sekarang ni kan. Tapi awas! Ada syarat-syarat yg perlu anda ikuti. Syaratnya anda perlu mempunyai ID Shaklee yang sah terlebih dahulu. Boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut.

Setelah ID anda telah diaktifkan, anda boleh ikuti langkah-langkah di bawah untuk membeli secara online di website Shaklee. Senang je caranya.

Langkah 1:

Login ke website rasmi Shaklee iaitu www.shaklee2u.com.my 


Langkah 2:

Masukkan ID anda beserta kata laluan (password) anda.

Langkah 3:

Klik pada tab Membeli-Belah (Shopping).

Langkah 4:

Klik Setuju (agree). Pastikan anda baca perjanjian pesanan terlebih dahulu ye!

Langkah 5:

Masuk dan sahkan alamat untuk penghantaran produk.

Langkah 6:

Klik pada produk yg anda ingin beli dan tambah ke Troli Belanja (shopping cart) anda.

Langkah 7:

Sahkan nama produk, kuantiti dan jumlah.

Langkah 8:

Sekiranya ingin menambahkan produk yg lain, klik Teruskan Pesanan (continue to order).

Sekiranya anda telah selesai membeli-belah, klik Hantar (submit).

Anda akan dikenakan caj kargo (freight charge) RM10 untuk penghantaran ke Semenanjung Malaysia dan RM20 untuk penghantaran ke Sabah Sarawak, sekiranya belian anda kurang dari RM800.

Caj pengendalian tidak akan dikenakan jika pesanan anda terdiri daripada Vivix.

Langkah 9:

Tanda (tick) pada kaedah bayaran yg anda inginkan.

Sekiranya ini adalah pembelian pertama anda, tanda pada kad kredit dalam talian (online kredit card / debit card).

Kemudian, sahkan cara pembayaran.


Langkah 10:

Masukkan maklumat kad kredit atau kad debit yg anda ingin gunakan.

Sahkan maklumat yang telah anda masukkan. Jangan risau, segala maklumat anda adalah selamat dan dilindungi oleh Shaklee (secure online payment / shopping).


Langkah 11:

Sahkan atau ubah pesanan anda.

Langkah 12:

Masukkan kata laluan yg dihantar oleh pihak bank terbabit.

Langkah 13:

Tahniah! Pesanan anda telah berjaya.

Cetak invoice dan simpan sebagai bukti pesanan.

Malah anda juga boleh semak invoice di Pertanyaan Sejarah Pesanan (Historical Order) pada tab Membeli-Belah (shopping tab).


Makluman pesanan anda juga akan dihantar di telefon bimbit anda oleh Shaklee.

Mengikut perjanjian, anda telah bersetuju dengan jadual penghantaran berikut:

- Daerah tempatan dan kota raya – 4-5 hari bekerja dari masa pesanan
- Daerah luar kawasan & Sabah/Sarawk – 7-10 hari bekerja dari masa pesanan

* Hanya anggaran sahaja, tapi mengikut pengalaman saya, selalunya lebih cepat dari masa yg dijanjikan ini.

Ada pertanyaan lanjut? Hubungi saya untuk konsultasi percuma!

Shafini Zain
Shaklee Independent Distributor [ID: 881194]
SMS/Whatsapp: 017- 915 1121

 
© Sihat Cergas Cantik All Rights Reserved